İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs arasında üçlü memorandum

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın 2012 başında enerji alanında ve su kaynaklarının yönetimini de kapsayan bir Karşılıklı Anlayış Memorandumu’na imza atacağı haber verildi.

ads ads ads ads
25/11/2011
TAK

ads
İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs arasında üçlü memorandum

İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın 2012 başında enerji alanında ve su kaynaklarının yönetimini de kapsayan bir Karşılıklı Anlayış Memorandumu’na imza atacağı haber verildi.

Rum basını İsrail’in Rusya ile Kıbrıs’ın güney sularında ortak tatbikata hazırlandığı, Lübnan Dışişleri Bakanı’nın da münhasır ekonomik bölge sınırının belirlenmesi konusunu görüşmek üzere bugün Rum tarafına gideceği bilgilerini de öne çıkardı

Fileleftheros haberi “Dört Ülkenin Savaş Gemileri Parselleri Çevreliyor... Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail Üçlü Memorandum İmzalıyor... Rus Savaş Gemileri Kıbrıs’a Yaklaşıyor, Amerikan Uçak Gemisi De Geliyor... Rusya ve İsrail’in Ortak Hava-Deniz Tatbikatı Önümüzdeki Hafta Başlıyor... Lübnan Dışişleri Bakanı İki Ülkenin MEB Sınırlarının Belirlenmesi Konusunu Görüşmek Üzere Bugün Kıbrıs’a Geliyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dani Agialon’un Atina’da Yunan mevkidaşı Dimitris Dollis’le temaslarından; İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın aralarında karşılıklı anlayış memorandumu oluşturdukları ve memorandumun yakın zamanda imzalanacağının ortaya çıktığını yazan gazete bunun; Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki planlarına cevap niteliğinde olduğu yorumunu yaptı.

Gazeteye göre enerji alanını ve su kaynaklarının yönetimi konularını kapsayacak memorandumun 2012 başlarında imzalanması bekleniyor. Adı geçen üç ülkenin aralarındaki işbirliğini derinleştirmeleri anlamı taşıdığı belirtilen bu gelişmenin yalnız Doğu Akdeniz’de hidrokarbon aramalarıyla değil genel olarak stratejik çıkarlarla alakalı olduğu ve Türkiye’ye cevap niteliği taşıdığı belirtiliyor.

Gazete Yunan gazetecilerin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tavrıyla ilgili ısrarlı soruları üzerine İsrailli müsteşarın verdiği “Araştırmalar konusunda herhangi bir tahrikte bulunulursa buna cevap vereceğiz” yanıtına vurgu yaptı, özetle şunları ekledi:

“Dani Agialon Atina ziyareti sırasında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun yeni Yunan hükümetine, iki ülke arasındaki işbirliğinin devamını arzuladığı mesajını iletti. Agialon RİK’e yaptığı açıklamada; bu işbirliğinde Kıbrıs’ın da rolü olup olmayacağı sorusuna olumlu yanıt verdi. İsrailli müsteşar üç ülkenin Doğalgaz alanındaki işbirliğine değindiği açıklamasında projeler arsında İsrail ve Kıbrıs’tan doğalgazın Yunanistan’a, oradan da Avrupa pazarına nakledilmesi bulunduğunu da anlattı.

İsrail üretilen doğalgazın Doğu Akdeniz’den Yunanistan’a nakledilmesi yöntemleriyle ilgili planlamalarına başlamış durumdadır. Edindiğimiz bilgilere göre bu planlamalar iki eksende hareket ediyor. Birincisi İsrail doğalgazının Kıbrıs üzerinden boru hattıyla Yunanistan’a iletilmesidir. İkincisi de yine aynı güzergâhın, bu sefer tanker gemilerle izlenmesini öngörüyor.

Agialon’un RİK’e yaptığı açıklamaya göre İsrail kendi münhasır ekonomik bölgesi içerisindeki araştırmaları hızlandırıyor ki bu; Bakanlar Kurulu’nun önceki günkü kararından sonra (ikinci tur imtiyaz hakkı dağıtımı ihalesi) Kıbrıs için de geçerlidir. Agialon buna paralel olarak, yabancı petrol şirketlerinin bölgedeki parsellere olan ilgisinin arttığına işaret etti.

İsrailli yetkilinin Yunanistan’da yeni kabinenin oluşturulmasının hemen ardından Yunan Dışişleri ve Savunma bakanlarıyla görüşmesi İsrail tarafının, iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirme niyetinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

RUM TARAFI SOĞUKKANLI

Kıbrıs hükümeti doğalgazla ilgili bütün konularda soğukkanlı olmaya özen gösteriyor. Bu nedenle hükümet sözcüsü, Dani Agialon’un açıklamalarını dahi yorumlamaktan kaçındı. İsrailli müsteşarın İsrail’in Yunanistan ve Kıbrıs’ın İsrail doğalgazının nakil merkezleri olmasını istediği açıklaması hatırlatıldığında Sözcü; bu tür açıklamaları yorumlamak istemediğini söyledi ancak şunları ifade etti:

‘Kıbrıs Cumhuriyeti ile İsrail arasında görüşmeler yapıldığı ve İsrail ile doğalgaz alanında işbirliği yapmak hedefiyle temas içinde olduğumuz biliniyor. Bu elbette Kıbrıs Cumhuriyeti’ni ilgilendiriyor.

Rus savaş gemilerinin Doğu Akdeniz’de görünmesinin Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesi ile ilgisi olup olmadığı sorulduğunda Stefanu ‘Bu yeni bilgi değil. Haftalarca önce Rus uçak gemisinin bölgeye geleceği haberi yayınlanmıştı’ dedi, şunları ekledi:

“Doğu Akdeniz bölgesinin jeostratejik açıdan çok güncel bir bölge olduğu herkesin malumudur, çeşitli ülkelerin bölgede askeri varlık göstermeleri her zaman önemlidir. Kuşkusuz ki ülkelerin ilgisi, bu alanda cereyan eden çeşitli gelişmelere göre artırıyor’.”

LÜBNAN DIŞİŞLERİ BAKANI MANSUR BUGÜN GÜNEY’E GİDİYOR.

Aynı gazete Lübnan Dışişleri Bakanı’nın Adnan Mansur’un bugün Rum tarafına gitmesinin beklendiğini yazdı.

Gazete bunun, Güney Kıbrıs ve Lübnan arasındaki münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesiyle alakalı, kritik öneme sahip bir ziyaret olduğuna işaret etti. Adnan Mansur’un ziyaretinin, Rum tarafının son zamanlarda ısrarla istediği; iki ülke arasında anlaşmaya varılması yönünde atılmış yeni bir adım olduğunu belirten gazete şunları yazdı:

“Bilindiği gibi Lübnan ve Kıbrıs arasında anlaşma imzalanması konusunda ilk olumlu adımlar atılmış olmasına karşın, bunun devamı gelmedi. Gecikme bir dereceye kadar Ankara’nın perde gerisi faaliyetlerinden kaynaklanıyor. Mansur’un, Türkiye’nin tehditlerle bölgedeki durumu olumsuz etkilemeye çalıştığı bir dönemde yapacağı ziyaret özellikle Kıbrıs tarafı açısından (anlaşma imzalanması konusunda) yeni olumlu olgular yaratıyor.”

Haravgi Lübnan Dışişleri Bakanı’nın bugün Rum Yönetimi Başkanı Dimitirs Hristofyas, Meclis Başkanı Yannakis Omiru ve Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ile görüşeceğini, ele alınacak konular arasında münhasır ekonomik bölge sınırları, ikili ilişkiler ve Kıbrıs sorunu bulunacağını yazdı.

RUSYA VE İSRAİL’DEN ADA’NIN GÜNEY DENİZİNDE ORTAK TATBİKAT

Yine Fileleftheros “Rusya, ABD, İsrail Donanmasının Hareketleri... Kıbrıs’ın Güneyinde Rus-İsrail Tatbikatı... Türkiye de ‘Afrodit’ Yakınına Gemi Gönderiyor” başlığıyla yansıttığı haberinde 4 ülke donanmasının varlığından dolayı önümüzdeki günler içerisinde Güney Kıbrıs’ın “Afrodit” olarak adlandırdığı 12’nci parsel çevresinde hareketlilik beklendiğine işaret etti.

Edindiği bilgilere dayanarak Rus deniz kuvvetlerine bağlı gemilerin önümüzdeki günlerde Ada’nın güney deniz bölgesinde olacağını, Rusya’nın halen bu konuda Rum makamlarını bilgilendirdiğini yazan gazete şöyle devam etti:

“Bilgilerimize göre Lefkoşa; Rusya’nın, savaş gemilerinin ikmal maksadıyla Limasol bölgesi açıklarına demirlemesi talebine olumlu yanıt verdi. Rus savaş gemileri büyüklükleri dolayısıyla Limasol limanına giremiyor hatta liman çevresine bile yaklaşamıyor. Rus savaş gemileri Doğu Akdeniz bölgesinde seyredecek.

Rusya ve İsrail donanmalarının müştereken icra edeceği ve önümüzdeki Pazartesi günü başlayacak tatbikat özel bir siyasi ve stratejik öneme sahiptir. Aynı dönemde Amerikan uçak gemisi de Kıbrıs’ın güney denizinde bulunacak. Hareketleri; Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’da hakim olan durumla alakalıdır.

Bu üç ülkenin donanmaları dışında Türk donanmasına bağlı gemiler de, 12’nci parsel çevresinde bir kez daha tahrikkar hareketlerde bulunmak maksadıyla bölgede bulunacak. Türk donanmasının hareketleri bir arama-kurtarma tatbikatı çerçevesinde olacak. Tatbikatın Kıbrıs’ın kuzey deniz bölgesinde olacak ancak bir hafta içerisinde ikinci kez icra edilecek bu arama kurtarma tatbikatının haricinde Kıbrıs’ın güney deniz bölgesinde başka bir tatbikat daha yapacak.”

25/11/2011 11:24
Bu habere tepkiniz:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad
ad
TAGS: İsrail-Yunanistan-Güney Kıbrıs arasında üçlü memorandum
MANŞETLER

HK KIBRIS

© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.