Advertisement

Advertisement

"Kıbrıs Türkiye'nin önünde bir engel"

Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Dr. Andras Gyenge, Kıbrıs sorununun, Türkiye'nin AB yolunda engel oluşturduğunu, bu yüzden bunun uzlaşmayla çözülmesini umduğunu söyledi.

YAYIN TARİHİ:
Haberi dinle
Butona tıklayın: oynat / duraklat
Hazır
ads ads
15/12/2010
AA

"Kıbrıs Türkiye'nin önünde bir engel"

Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu Dr. Andras Gyenge, Kıbrıs sorununun, Türkiye'nin AB yolunda engel oluşturduğunu, bu yüzden bunun uzlaşmayla çözülmesini umduğunu söyledi.

Gyenge, “Türkiye, AB için Ortadoğu'ya giriş kapısı görevini üstleniyor. Bu, AB için çok önemli” görüşünü de dile getirerek, “AB enerji konusunda Rusya'ya bağımlı. Türkiye'nin üyeliği halinde AB'ye bu konuda da çok faydalı olacağını düşünüyorum, ayrıca Türkiye'nin AB'ye üyeliği demokratikleşme adına çok iyi bir örnek oluşturur” dedi. Gyenge, Türkiye’de Kadir Has Üniversitesi'nce düzenlenen “Macaristan'ın Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı ve Öncelikleri” adlı konferansta yaptığı konuşmada, Macaristan'ın AB için yeni elverişli bir ülke olduğunu ifade ederek, 10 milyonluk nüfusa sahip ülkesinde yaş ortalamasının 40, Türkiye'de ise 28 olduğunu, bunun da Avrupa'nın aksine Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Türkiye'nin 11,4 büyüme oranıyla da Avrupa ülkelerine kıyasla iyi bir yükseliş gösterdiğini kaydeden Gyenge, Macaristan'ın 2011 yılının ocak ayından itibaren başlayacak dönem başkanlığında dünyayı etkisine almış ve hala da almaya devam eden küresel ekonomik krizi çözmeye yönelik çalışmalar yürüteceğini bildirdi.

Gyenge, Macaristan hükümetinin AB dönem başkanlığına ayrı bir önem verdiğini ve bu süreçte başarılı olmak için çalıştığını anlattı.

Türkiye'nin üyeliği konusunda birçok açık sorunun olduğunu söyleyen Gyenge, 2010 yılında başladıkları üçlü başkanlık faaliyetlerinin, İspanyol ve Belçikalı çalışma arkadaşlarıyla birlikte sürekli irtibat halinde devam ettiğini, bu sorunları çözmeye yönelik çalışmaların Macaristan'ın dönem başkanlığı süresince de devam edeceğini vurguladı.

Gyenge, uygulamak için kararlaştırılan kurallar ile bunların icraata geçirilmesi arasında farklılıklar olduğunu söyleyerek, ''Sürekli değişen dünyada yarın ne olacağının garantisi yok. Dolayısıyla bazen yapılması düşünülen veya kararlaştırılan şeyler elde olmayan nedenlerden dolayı yapılamayabilir'' dedi. MACARİSTAN'IN PLANLARI Macaristan'ın başkanlığı sürecinde uygulamayı düşündükleri çalışmalardan bahseden Gyenge, iş istihdamını artırmak, sosyal içerik konuları, bununla bağlantılı eğitim ve sosyal güvenlik alanlarında faaliyetlerinin olacağını kaydederek, Avrupa Birliğini daha güçlü görmek istedikleri için enerji ve tarım konularında da planları olacağını anlattı.

AB'nin kültürel çeşitliliğine çok önem verdiğini vurgulayan Gyenge, 2011 yılının 6 aylık döneminde büyük olasılıkla Batı Balkan ülkelerinden Bulgaristan ve Romanya'nın katılımlarıyla daha da çeşitleneceğini, dolayısıyla Türkiye'nin AB'ye katılımının kültürel çeşitliliği artıracağını ifade etti.

Gyenge, dönem başkanlığı süresince dünyada ve Avrupa'da her geçen gün daha fazla önem taşıyan yiyecek yönetimi ve güvenliği konularının da ele alınacağını kaydederek, çalışmaların devam edeceği bir diğer konunun, AB'nin sınırlarını genişletme süreci olduğunu anlattı. TÜRKİYE'NİN ÜYELİK SÜRECİ Macaristan'ın dönem başkanlığında Sırbistan'ın üyelik görüşmelerinin yanı sıra Türkiye ile müzakere çalışmalarına da devam etmeyi planladıklarını belirten Gyenge, yapılan bazı araştırmalara göre, Türk halkının AB'ye girme inancının her geçen gün daha da azaldığını ancak üyelik sürecinin sıkıntılı ve sabır isteyen bir süreç olduğunu söyledi.

AB'ye katılımın bir hediye olmadığını, bunun AB için ihtiyaç olduğunu ifade eden Gyenge, AB'ye aday olmayı bekleyen hiçbir ülke için özel bir üyelik şartının olmayacağını, özellikle Macaristan hükümetinin hiçbir aday ülkenin bir diğerinden farklı olduğunu düşünmediğini belirtti.

Türkiye'nin üyelik için sürdürdükleri çalışmaları takdirle karşıladıklarını söyleyen Gyenge, 12 Eylül referandumunun da bunu gösterdiğini ve buradaki amacın Türkiye'nin tam üyeliği olduğunu ifade etti.

Gyenge, insanların kafalarında AB'ye üyelikle ilgili birçok soru işaretinin bulunduğunu anlatarak, ''Türkiye, AB için Ortadoğu'ya giriş kapısı görevi üstleniyor. Bu, AB için çok önemli. AB enerji konusunda Rusya'ya bağımlı. Türkiye'nin üyeliği halinde AB'ye enerji konusunda da çok faydalı olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin AB'ye üyeliği demokratikleşme adına çok iyi bir örnek oluşturur'' diye konuştu.

Kıbrıs sorununun, Türkiye'nin AB yolunda engel oluşturduğunu, bunun uzlaşmayla çözülmesini umduğunu kaydeden Gyenge, Türkiye'nin, müzakerelerin yavaş ilerlemesiyle ilgili umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini, gelecek 6 ayda Macaristan hükümetinin Türkiye ile bir fasıl açmak istediğini dile getirdi.

YAYIN TARİHİ:
Habersiz kalmamak için Telegram kanalımıza katılın
ad ad
TAGS: Kıbrıs konusu TC-AB ilişkileri, "Kıbrıs Türkiye’nin önünde bir engel", Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Dr. Andras Gyenge
MANŞETLER

HK TÜRKİYE

Advertisement
© 2024 Haber Kıbrıs Medya Danışmanlık ve Matbaacılık Ltd.